Nie sposób w krótkim wpisie wyliczyć cennych właściwości jakie posiada krwawnik pospolity (Achillea millefolium). To uniwersalny surowiec leczniczy, który można stosować zarówno  zewnętrznie, jak i wewnętrznie.  W działaniu zewnętrznym krwawnik znajduje zastosowanie w leczeniu wszelkiego rodzaju niewielkich zranień skóry. Stosowany wewnętrznie pomaga w zaburzeniach motorycznych żołądka i górnego odcinka przewodu pokarmowego, przy wzdęciach i kolkach. Nazwa ziela kojarzy się większości krwią – i słusznie! Jedną z kluczowych mocy krwawnika jest jego siła wsparcia przy tak zwanych kobiecych przypadłościach. Herbatka z krwawnika łagodzi bóle menstruacyjne i wspiera organizm. A napar może być stosowany zewnętrznie, wspierać gojenie drobnych otarć oraz chronić przed infekcjami. Krwawnik świetnie poradzi sobie również przy ochronie skóry. 

 

Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, bakteriostatyczne i wiatropędne. Do mieszanek, naparów, kremów czy maści służą kwiatostany oraz liście zebrane w okresie kwitnienia (od lipca do października).

Jak przygotować maść z krwawnika

220 g wazeliny

25 g suszonych kwiatów krwawnik 

50 g suszonych liści krwawnika

(maść można zrobić również wykorzystując tylko suszone liście, 70-80 g) 

Ziele należy drobno posiekać i przesypać do miski. W rondelku rozpuścić ostrożnie wazelinę i ostrożnie wlać do miski z posiekanym suszem ugniatając (najlepiej drewnianą) łyżką mieszankę. Dokładnie wymieszaną miksturę należy odstawić na minimum 12 godzin. Po upływie tego czasu mieszankę delikatnie podgrzewamy, jedynie w celu roztopienia wazeliny. Roztopioną miksturę odstawiamy na bok i przygotowujemy gazę oraz naczynia do przelewania (słoiczki docelowe i miseczkę na pierwsze odcedzanie). W 2-3 gazy wykładamy mieszankę łyżką i filtrujemy do miseczki, następnie przy użyciu kolejnych 2-3 kawałków gazy filtrujemy roztopiony krem z miseczki do słoiczka docelowego. Ważne, by wykonać te czynności dość sprawnie, ponieważ maść zastyga bardzo szybko.